SV EN

Nya metoder på gång mot ALS

26 Mar 2018

Forskare i Umeå är på gång med att pröva flera nya metoder för att bota sjukdomen ALS.

Peter M Andersen

Peter M Andersen

– Det är mycket mer på gång nu än det någonsin har varit. Jag har varit i den här branschen sedan 1992 och det har aldrig hänt så mycket som nu, säger Swedish Brain Power-medlemmen Peter Andersen, professor i neurologi i Umeå till Vetenskapsradion.

 

En av metoderna man nu ska pröva i ett internationellt samarbete är genmanipulation för att motverka den ansamling av protein som sker i hjärnan på als-patienter. Orsaken till ansamlingen är ofta en genmutation i arvsmassan. Den hoppas man nu kunna rätta till genom föra in en bit arvsmassa i den sjukes nervsystem som ska rätta till den gen som gör att nervcellerna skadas.

 

– Man måste blockera eller påverka på gennivå för att få effektiv behandling av ALS. Det är vi tämligen säkra på, säger Peter Andersen.

 

Metoden är tidigare använd inom både inom onkologi och hjärtsjukdomar men att göra det på nervssystemet är helt nytt. Enligt Peter Andersen lär det dröja ett till två år innan man kan testa metoden på de första patienterna.

 

Läs mer här.

 

Lyssna på inslaget i Vetenskapsradion idag:

 

© 2010 Swedish Brain Power