SV EN

Demens kopplas till kondition

25 Mar 2018

Kvinnor i bra fysisk kondition i medelåldern har närmare 90 procents lägre risk att utveckla demens jämfört med kvinnor med genomsnittlig kondition. Det visar en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

 

 

Ingmar Skoog

Ingmar Skoog

– Det här visar att vi har möjlighet att påverka vår risk att få demens och alzheimers sjukdom, säger Swedish Brain Power-medlemmen Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin och medförfattare till studien.

 

Studien bygger på uppgifter om 191 kvinnor som genomgick konditionstest på träningscykel när de var ca 50 år gamla. I gruppen som hade bäst resultat i konditionstestet fick endast fem procent demens. I mellangruppen 25 procent och i gruppen med sämst kondition drabbades 32 procent.

 

Läs mer här.

© 2010 Swedish Brain Power