SV EN

Ung alzheimer-forskare får pris

19 Feb 2018
Erik Portelius

Erik Portelius

Alzheimer Research Foundation har tilldelat Erik Portelius, forskare vid Göteborgs universitet och Swedish Brain Power-medlem, European Grand Prix for Young Researcher för hans forskning om en ny biomarkör som möjliggör tidigare upptäckt av sjukdomen.

 

Denna nya biomarkör, ett protein som heter neurogranin, banar väg för en bättre förståelse av sjukdomen. Det gör det möjligt för läkare att uppskatta omfattningen av skadorna på patienternas synapser och även förutse graden av kognitiv försämring hos patienter med mild kognitiv försämring. Genom att mäta den nya biomarkören kan sjukdomen upptäckas i ett tidigare skede eftersom förlusten av synapser tros komma tidigt i sjukdomsprocessen. Kanske till och med tidigare än förlust av hjärnceller. Hittills har graden av förlust av neuronceller varit svårt att identifiera hos alzheimerpatienter.

 

Mätningen av neurogranin kommer snart ingå i  den rutinmässiga kliniska analysen vid laboratoriet  i Göteborg.

 

Alzheimer Research Foundation har till syfte att bidra till utvecklingen av forskning om alzheimer och relaterade sjukdomar. Som ett led i detta mål delar stiftelsen ut ett årligt pris som kallas European Grand Prix for Young Researcher-SCOR, som är utformat för att stödja och uppmuntra en ung forskare vars forskningsprojekt är lovande.

 

Läs mer här.

© 2010 Swedish Brain Power