SV EN

Kaj Blennow får Nordiska Medicinpriset

16 Nov 2017

kaj-blennow webbSwedish Brain Power-medlemmen Kaj Blennow, professor vid Göteborgs universitet, får Nordiska Medicinpriset 2017. Han delar priset med Gunhild Waldemar, professor vid Köpenhamns universitet.

 

De får priset för deras internationellt ledande forskning som skapat en omfattande och viktig vetenskaplig bas rörande demenssjukdomars förekomst, orsaker och behandlingsmöjligheter.

 

Kaj Blennows individuella prismotivering lyder:

”Professor Kaj Blennow utses till pristagare för sina grundläggande studier av biomarkörer för alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar, samt för sina epokgörande studier rörande molekylära mekanismer vid alzheimers sjukdom.”

 

Nordiska Medicinpriset är ett av Nordens största medicinpriser och har delats ut årligen sedan 1998 till en eller flera forskare som belöning för ”särskilt framstående vetenskapliga insatser” inom områden som har stor betydelse för människors hälsa och ohälsa. Pristagarna utses efter ett omfattande nomineringsförfarande där de 18 medicinska fakulteterna vid universiteten i Norden bjuds in för att föreslå pristagare.

 

Prissumman på en miljon kronor delas av de två pristagarna och delas ut den 1 februari 2018 i Folksams lokaler på Bohusgatan 14 i Stockholm.

 

Läs mer här.

© 2010 Swedish Brain Power