SV EN

Nytt stort EU-projekt leds av SBP-medlem

07 Jun 2017

Miia Kivipelto 2Ett nytt storskaligt EU-projekt för att hitta nya behandlingar mot alzheimer kommer ledas av Swedish Brain Power-medlemmen professor Miia Kivipelto vid Karolinska Institutet.

 

European Prevention of Alzheimer’s Dementia (EPAD) är ett nytt europeiskt samarbetsprojekt mellan akademi och industri som syftar till att hitta nya behandlingar mot alzheimer. För första gången ska en storskalig individbaserad karakterisering göra det möjligt att testa och utvärdera olika interventioner redan på ett tidigt stadium, innan symptom uppträder.

 

Detta nya forskningsinitiativ avser att samla cirka 4 000 deltagare som snabbt ska kunna involveras i framtida läkemedelsstudier. Genom en så kallad adaptiv studiedesign erbjuds en möjlighet att testa flera olika läkemedel samtidigt samt att på kort tid utvärdera om ett läkemedel har avsedd effekt. Detta är en studiedesign som idag används framgångsrikt inom cancerforskningen.

 

Professor Miia Kivipelto vid Karolinska institutet, är även chef för Tema Åldrande vid Karolinska Universitetssjukhuset.

 

Läs mer om EPAD här.

© 2010 Swedish Brain Power