SV EN

Förlust av Y-kromoson ökar risk för alzheimer

24 Maj 2016

Förlust av Y-kromosomen kan nu kopplas till högre risk för att drabbas av alzheimer. Det visar en ny studie av en forskargrupp med bl a Swedish Brain Power-forskare som publiceras idag i American Journal of Human Genetics.

 

Förlust av Y-kromosonen i en andel av blodcellerna  förekommer hos cirka 20 procent av alla män över 80 års ålder och har tidigare kopplats till ökad risk för cancer. Nu har en internationell forskargrupp, där Swedish Brain Power-forskarna Lars Lannfelt och Martin Ingelsson vid Uppsala universitet ingår, kunnat konstatera att detta även gäller alzheimers sjukdom.

 

Resultatet kan leda till utvecklingen av ett test för att ta reda på vilka som riskerar att drabbas av alzheimer.

 

Läs mer här.

© 2010 Swedish Brain Power