SV EN

Ny upptäckt bekräftar tidiga tecken på alzheimer

27 Jan 2016

nordberg_agnetaSwedish Brain Power-forskaren professor Agneta Nordberg har tidigare visat att sjukdomstecken i hjärnan kan uppstå långt innan en patient drabbas av symtom på alzheimer. Nu har hennes forskargrupp vid Karolinska Institutet upptäckt att det troligen är en ansamling av hjärnans vanligaste stödjeceller, astrocyter, som kan orsaka denna förändring så långt som 20 år innan symtom som minnessvårigheter uppstår. 

 

Mängden astrocyter är som högst på ett mycket tidigt stadium och minskar sedan i takt med att de amyloida plack som orsakar celldöden i hjärnan tar över. Ännu vet man inte varför astrocyterna börjar aktiveras men enligt Agneta Nordberg kan det handla om en försvarsmekanism.

 

– Sen tidigare vet vi att astrocyter försöker äta upp de amyloida plack som börjar ansamlas vid alzheimer. Det kan vara så, att de inte klarar av det och då tar de sjukliga placken över, säger Agneta Nordberg i en kommentar.

 

Denna nya upptäckt menar Agneta Nordberg kan betyda att astrocyter kan vara ett möjligt mål för utveckling av nya läkemedel och förebyggande behandling men betonar att det behövs mycket mer forskning för att nå dit.

 

Studien har gjorts med stöd från bl a Swedish Brain Power och publicerats i tidskriften Brain.

 

Läs mer här.

Länk till studien.

© 2010 Swedish Brain Power