SV EN

Tog sin doktorsexamen 102 år gammal!

02 Dec 2015

Ingeborg Rapoport - version 31938 vägrades Ingeborg Rapoport att försvara sin doktorsavhandling i dåvarande Nazityskland. Närmare 80 år senare har hon äntligen fått ta sin doktorsexamen – 102 år gammal.

– Jag har talat med henne och hennes historia visar att vitalitet kan finnas mycket högt upp i åldrarna, säger Johan Niklasson, doktorand vid Umeå universitet som i december lägger fram sin avhandling om livsgnista hos gamla människor.

 

Detta stämmer bra med undersökningar som gjorts i Göteborg av Swedish Brain Power–forskaren Ingmar Skoog, professor i psykiatri och epidemiologi och ledare för Centrum för åldrande och hälsa i Göteborg.

– Våra studier visar att man kan prestera väldigt bra i hög ålder och att det är ett slöseri med resurser att äldre personer i så stor utsträckning står utanför samhällsaktiviteterna. I framtiden kommer vi dessutom få ännu fler vitala 100-plusare, säger han.

 

Ingeborg Rapoport var 26 år när hon 1938 lämnade in sin avhandling om difteri hos barn till Hamburgs universitet. Men eftersom hennes mamma var judinna tillät inte nazisterna henne att försvara sin avhandling. Hon flydde till USA och stannade där under kriget. Efter kriget återvände hon och bosatte sig i dåvarande Östberlin där hon verkat som barnläkare, bl a som chef för neonatalavdelningen vid Charité universitetssjukhus i Berlin. På initiativ av hennes barn ordnades det så att hon fick försvara sin avhandling från 1938.  Eftersom hon har nedsatt syn fick hon hjälp att läsa in forskningsnyheter på difteriområdet och den 13 maj i år, nästan 80 år senare, tog hon sin doktorsexamen vid Hamburgs universitet med utmärkta vitsord.

 

”Hon var lysande – inte bara för sin ålder – utan imponerade med sin intellektuella vakenhet och expertis även när det gäller den moderna medicinen”, kommenterade Uwe Koch-Gromus, dekanus vid Hamburguniversitets medicinska fakultet, i tyska media.

 

Johan Niklasson - version 2Det var under arbetet med sin avhandling som Johan Niklasson fick nys om denna fantastiska historia via Facebook och tog kontakt.

– Jag ville försäkra mig om att hon inte skulle misstycka att hennes bild skulle pryda framsidan på min avhandling, berättar han.

 

Johan skrev ett brev och någon vecka senare ringde det i hans mobil när han satt på bussen.

– Det var Ingeborgs dotter som sa att jag gärna fick prata med Ingeborg själv. Ingeborg tog luren och började med att ursäkta sin engelska, som hon talade utan problem. Hon var glasklar och förklarade att hon kände sig hedrad av att jag ville ha hennes bild på framsidan av min avhandling.

 

I sitt brev hade Johan bifogat en artikel om hur gamla människor med stark livsgnista generellt lever längre.

– Den hade hon läst, kommenterade och höll med om slutsatsen, berättar Johan.

 

Studier vid Centrum för åldrande och hälsa visar också att livsleda hos 85-åringar var den största anledningen till att de dog under de följande 3 åren.

– Detta trots att vi kontrollerade för depression och 18 allvarliga kroppsliga sjukdomar som till exempel hjärtinfarkt och cancer, säger Ingmar Skoog.

 

Själv har Ingeborg Rapoport förklarat att hon inte gick igenom ansträngningen att ta sin examen för sin egen skull utan att hon gjorde det för att påminna om alla offer för det Tredje riket och för att ”komma till rätta med historien”.

Detta gav Hamburgs universitet en möjlighet att ”återställa en viss mån av rättvisa”, enligt Burkhard Goeke, chef vid Hamburgs universitetssjukhus.

 

(Hör intervju med Ingmar Skoog i SRs Studio Ett om senaste forskningsrönen om studier i hög ålder i högerspalten här på sidan.)

 

Läs mer om Johan Niklassons forskning här.

© 2010 Swedish Brain Power