SV EN

Ny kunskap om dopaminets betydelse för parkinsons sjukdom

13 Okt 2015

En studie, som genomförts med stöd av Swedish Brain Power, kan ha betydelse för nya strategier för läkemedel mot parkinsons sjukdom.

 

Studien publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Cell och ger ny detaljerad kunskap om olika dopamin-beroende nervcellers betydelse för utförandet av rörelser.

Den visar hur viktig signalsubstansen dopamin är för hjärnans kontroll av rörelser. Ett kännetecken för parkinsons sjukdom är bl a brist på dopamin.

 

I ett test lärdes möss med parkinsons sjukdom (där de nervceller som bildar dopamin dör) att med framtassen röra en liten joystick med viss kraft i en viss riktning för att få en belöning i form av en vätskedroppe. I testet kunde forskarna se hur den motoriska förmågan försämrades i takt med att försörjningen av dopamin också försämrades. Samtidigt kunde forskarna i detalj studera aktivitet i ett område av hjärnan (”striatum”) och där se vilka typer av nervceller som påverkades mest av förlust av dopamin. Forskarna kunde också visa att dessa nervcellers aktivitet kunde normaliseras med droger som efterliknar dopaminets effekt.

 

Vad betyder detta för framtagning av läkemedel mot parkinson?

Lars Olson - liten– Detta talar för att det kan vara av värde att försöka styra vissa parkinson-läkemedel till detta område av hjärnan, säger Lars Olson, professor i neurovetenskap vid KI och medförfattare till studien.

 

 

 

Länk till abstract av artikeln i Cell.

© 2010 Swedish Brain Power