SV EN

Alzheimer smittar inte

11 Sep 2015

lars_tjernberg_0 - version 2De senaste dagarna har det förekommit uppgifter i media om att alzheimer skulle kunna smitta mellan människor. Det tillbakavisas av Swedish Brain Powers forskare Lars Tjernberg vid Cenrum för alzheimerforskning vid Karolinska Institutet.

– Finns inget som tyder på att alzheimer skulle vara smittsamt, säger han.

 

Uppgifterna om att alzheimers skulle vara smittsamt härstammar från en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature. När forskare vid University College i London obducerade åtta britter, som dött i Creutzfeldts-Jakobs sjukdom, upptäckte de att sex av dem även uppvisade tydliga tecken på alzheimer trots att de inte haft några symtom på demens innan de dog. Samtliga åtta hade fått tillväxthormon när de var små. Före 1985 visste man nämligen inte att tillväxthormon, som då gjordes av hjärnextrakt från avlidna patienter, även kunde innehålla smittämne från  hjärnsjukdom.

 

– Studien är intressant eftersom den visar att, det vi sett i djurförsök, även kan hända hos människor och att prioner inte är det enda felveckade protein som kan sprida sig på det här sättet. Men eftersom tillväxthormon görs med genteknik idag så behöver ingen oroa sig för att bli smittad av alzheimier, säger Lars Tjernberg till DN.

 

Alzheimerfondens hemsida förklarar han vidare:

 

– Det finns inte heller några andra studier som tyder på att alzheimers sjukdom skulle vara smittsam, snarare tvärtom: i en studie från 2013 visade man att ingen, av sammanlagt nästan 800 personer som injicerats med preparatet, drabbats av alzheimers. Så, även om den nya studien är intressant, behöver vi inte oroa oss för att smittas av alzheimers sjukdom.

 

Läs DN-artikeln här.

Länk till artikeln i Nature.

 

 

© 2010 Swedish Brain Power